FAQ

Τι είναι το ΕΚΚ Ελλάδας?

Το ΕΚΚ Ελλάδας αποτελεί επίσημο μέλος του Δικτύου ΕΚΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την εξωδικαστική επίλυση των διασυνοριακών καταναλωτικών διαφορών. Είναι δημόσιος φορέας που λειτουργεί ως αυτοτελές Τμήμα της Ανεξάρτητης Αρχής “Συνήγορος του Καταναλωτή” και συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ποιος μπορεί να προσφύγει στο ΕΚΚ Ελλάδας?

Στο ΕΚΚ Ελλάδας μπορεί να προσφύγει οποιασδήποτε έχει μόνιμη διαμονή στη χώρα.

Για ποιες υποθέσεις είναι αρμόδιο το ΕΚΚ Ελλάδας?

Για καταναλωτικές διαφορές που έχουν ανακύψει από συναλλαγές ανάμεσα σε καταναλωτές που διαμένουν στην Ελλάδα και σε προμηθευτές που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Το ΕΚΚ Ελλάδας δεν είναι αρμόδιο για τις εγχώριες διαφορές, για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφεύγουν στον Συνήγορο του Καταναλωτή. Επίσης, το ΕΚΚ Ελλάδας δεν δύναται να εξετάζει αναφορές κατά προμηθευτών που εδρεύουν εκτός Ε.Ε. (πχ ΗΠΑ, Κίνα, Καναδά, κ.λπ.).

Ποιες είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να είναι έγκυρη η υποβολή μιας αναφοράς?

Να υπάρχει συμβατική σχέση ανάμεσα σε καταναλωτή και προμηθευτή (που αποδεικνύεται από απόδειξη λιανικής πώλησης ή τραπεζικής πληρωμής, αντίγραφο σύμβασης ή παραγγελίας, κ.λπ.) και να έχει προηγηθεί ανεπιτυχής προσπάθεια του καταναλωτή για τη διευθέτηση της διαφοράς του απευθείας με τον προμηθευτή.

Ποιες βασικές υπηρεσίες προσφέρει το ΕΚΚ Ελλάδας?

Εκτός από την εναλλακτική (εξωδικαστική) επίλυση των διασυνοριακών καταναλωτικών διαφορών, το ΕΚΚ Ελλάδας συνδράμει τους καταναλωτές και με την παροχή πληροφοριών και συμβουλών σε σχέση με τα δικαιώματά τους, ώστε να πραγματοποιούν συμφέρουσες και ασφαλείς συναλλαγές στην Ενιαία Αγορά με βάση την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία προστασίας καταναλωτή.

Για ποιες υποθέσεις δεν είναι αρμόδιο το ΕΚΚ Ελλάδας?

Στις αρμοδιότητες του ΕΚΚ Ελλάδας και, γενικότερα, του Δικτύου ΕΚΚ δεν ανήκουν υποθέσεις που: (α) εκκρεμούν ενώπιον δικαστικών Αρχών, (β) αφορούν αιτήματα χρηματικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης, (γ) αφορούν αιτήματα παροχής νομικών συμβουλών ή συμπαράστασης σε δικαστικές διαδικασίες, (δ) αφορούν διαφορές μεταξύ ιδιωτών ή μεταξύ προμηθευτών, (ε) αφορούν καταγγελίες προμηθευτών που υποβάλλονται σε βάρος καταναλωτών.

Πόσο κοστίζει η προσφυγή στο ΕΚΚ Ελλάδας?

Οι διαμεσολαβητικές υπηρεσίες του ΕΚΚ Ελλάδας και, γενικότερα, του Δικτύου ΕΚΚ προσφέρονται απολύτως δωρεάν.